lauantai 24. elokuuta 2019

Kiveen hakattu viisaus – vapaamuurarisymboliikasta


Manly P. Hall oli innokas ja järjestön sisäisin kriteerein pitkälle edistynyt vapaamuurari, mikä näkyy hänen kritiikittömässä ja järjestön omasta historiastaan luomaa legendaa kunnioittavassa tavassa käsitellä aihetta. Hänen mielestään vapaamuurarien filosofiaan ja symboliikkaan kätkeytyi salattu tieto, jota ihmiset olivat etsineet aina ihmisjärjen synnystä lähtien. Hall korosti symboliikan merkitystä filosofisten ajatusten välittäjänä, ja näin ollen hän vapaamuurarien legendasta kertoessaan korosti järjestön oletettua historiaa arkkitehtikiltana.

Hallin mukaan vapaamuurareiden salainen oppi periytyy mytologiselta ajalta ennen vedenpaisumusta. Välimeren rannoille se levisi muinaisesta Atlantiksesta käsin. Hänen kuvauksensa mukaan vapaamuurarit liittyvät kaikkeen länsimaiseen sivistykseen, tai ainakin heidän oppinsa periytyy siitä. Heidän oppinsa on se, joka selviytyi raamatun tulvasta Henokin kätkemiin tauluihin kirjoitettuna. Hän myös esittää, perustaen väitteensä johonkin obskuuriin vanhaan dokumenttiin, että itse Pythagoras oli mukana vapaamuurariuden levittämisessä.

Osa legendaa on Vapaamuurareiden edeltäjinä pidetty dionyysisten arkkitehtien kilta. Tämä salaseura oli niin taitava pitämään salaisuutensa, että jälkipolville heistä on säilynyt vain sirpaleista tietoa. Ehkä tämä selittääkin sen, että Internetistä killasta tietoa etsiessä vastaan tulee mainintoja vain erilaisia new age-oppeja esittelevillä nettisivuilla; esimerkiksi Wikipediasta ei löydy kyseestä olevasta salaseurasta minkäänlaista merkintää.

Harvojen lähteiden – jotka siis toisintavat killasta kerrottua legendaa – kilta syntyi vuoden 1000 e.a.a. paikkeilla välimeren ympärillä. Kerrotaan, että killalla oli keinot jo tuona aikana viestiä maailmanlaajuisesti. Heillä oli totta kai salainen tapa tunnistaa toisensa, ja varakkaampien seuran jäsenten tuli pitää huolta köyhempien toimeentulosta. Killan jäsenet harjoittivat Dionysoksen kulttia, mistä tuli heidän nimensä. Kultin riitit perustuivat astronomiaan, ja sanotaan, että arkkitehtikillan jäsenet rakensivat monia tärkeitä rakennuksia, joiden geometria perustui tähtikuvioihin. Hall kuvailee killan arkkitehtien suunnittelemia merkittäviä rakennuksia ”saarnoiksi kivessä”, jotka täyttivät ihailulla ja kunnioituksella jopa henkilön, joka ei kyennyt ymmärtämään niissä ilmeneviä kosmisia periaatteita.

Legenda kertoo, että dionyysiset arkkitehdit suunnittelivat myös kuningas Salomonin temppelin. Paitsi mytologinen, symboliikkaa hehkuva oikea temppeli, Salomonin temppeli on Hallin mukaan myös spirituaalinen periaate. Se on ikuisen valon koti, josta fyysinen temppeli on vain symboli. Vapaamuurarilegendan mukaan Salomonin temppeleitä on kolme. Ensimmäinen on universumi, jonka keskellä aurinko istuu valtaistuimella. Toinen on ihmisen ruumis, joka esoteeristen perinteiden mukaan on mikrokosmos, maailma pienoiskoossa. Kolmas temppeli on sielu, joka jalostettuna on oikea ikuinen viisauden koti.

Nykytiede epäilee vahvasti kuningas Salomonin historiallisuutta, sillä ainoat hänestä kertovat lähteet ovat Raamatun kirjat, jotka nekin ovat keskenään ristiriitaisia. Hall ei kuitenkaan ollut historioitsija vaan okkultisti. Hän ylistää Salomonin viisautta, kertoen tämän olleen myös alkemisti, joka osasi todella valmistaa kultaa, mikä selitti hänen rikkautensa. Hallin kirja ei ole hyvä kirja objektiivista tietoa etsivälle, mutta mytologioista kiinnostuneelle se on mielenkiintoinen tutkimuskohde. Hänen vapaamuurareiden legendaa pönkittävät kertomuksensa ovat mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten legendoja ja mytologioita voidaan käyttää hyväksi ja yhdistellä vahvistaakseen jonkin ryhmän statusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti